Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Як змінюється медична галузь у Кропивницькому (ВІДЕО)

Як змінюється медична галузь у Кропивницькому (ВІДЕО)

Як змінюється медична галузь у Кропивницькому (ВІДЕО)Напередодні Дня медичного працівника радіо "Кропивницький" та каналу UA: Кропивницький вирішили провести тематичну програму "Радіомайдан" і присвятити її тому як живе і змінюється медична галузь в обласному центрі. Гостею ефіру стала начальник управління охорони здоров'я Міської ради м. Кропивницького Оксана Макарук.

Червоною ниткою ефіру стала тема подолання й профілактики коронавірусної інфекції, організації роботи медичних закладів в умовах епідемії.

"Сьогодні чітко розроблені алгоритми і механізми як діагностики, так і розірвання ланцюгів передачі інфекції. Визначено опорні заклади, де лікуються такі хворі: Кіровоградська обласна лікарня та стаціонар №1 Центральної міської лікарні в Кропивницькому, які підписали пакети медичних послуг по COVIDу й отримуть окреме фінансування на ці цілі. Однак немає підстав розслаблятися населенню, послаблювати карантинні заходи, відміняти масочний режим, бо всеукраїнська статистика що не день, то встановлює антирекорди по кількості нових хворих. Тому треба себе берегти", - наголосила Оксана Макарук.

Обговорили в ефірі й організацію захисту медичних працівників від інфікування, забезпечення новим обладнанням госпітальної бази, заплановані ремонти відділень. Не оминули і теми кадрів та фінансового забезпечення лікарів, які нині віч-на-віч працюють з хворими із підтвердженим COVID-19.

"Проблема кадрового забезпечення була в нас завжди. Останні роки вона навпаки загострилась, бо ми спостерігали значний відтік кадрів через низький рівень заробітних плат. Ми намагалися врегулювати цю ситуацію. Минулого року, наприклад, було вручено 10 квартир молодим спеціалістам нашої медичної галузі. Крім того ми брали на себе оплату за навчання в інтернатурі, долучали контрактників , оплачували компенсацію за найм житла молодим фахівцям. Однак епідемія поставила перед нами нові виклики. Як тільки Центральна міська лікарня стала госпітальною базою, лікарі почали працювати вахтовим методом - 2 тижні поряд із пацієнтами, 2 тижні на відпочинку. Аби забезпечити такий формат роботи, нам потрібні нові кадри, особливо лікарі-інфекціоністи та лікарі-анестезіологи. Нам довелося залучати таких спеціалістів із інших медзакладів міста для роботи на COVIDній базі. Ми запрошуємо спеціалістів, готові забезпечувати новим житлом", - розповіла начальник управління.

Більше про роботу медичних закладів в умовах епідемії, доплати медичним працівникам, які працюють з хворими на COVID-19, про фінансування галузі, дивіться у записі програми.