Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Понад 100 млн грн становитиме бюджет медичної галузі Кропивницького на 2020 рік

Понад 100 млн грн становитиме бюджет медичної галузі Кропивницького на 2020 рік

Депутати міської ради Кропивницького рішенням ХІХ сесії затвердили бюджет міста на 2020 рік. Його видаткова частина складає близько 2,2 млрд грн, 106,6млн грн з яких спрямують наступного року на галузь охорони здоров'я.

Медичний бюджет у 2020 році формуватимуть медична субвенція з державного бюджету (46,6 млн грн), цільові кошти з обласного бюджету (3,8 млн грн), а також кошти безпосередньо міста Кропивницький (56,2 млн грн).

Зокрема, 46,6 млн грн у держбюджеті передбачено на виплату заробітної плати медпрацівників ІІ ланки у І кварталі 2020 року, адже з 1 квітня розпочинається наступний етап реформи медицини в Україні, під час якого передбачається перехід від утримання мережі комунальних закладів охорони здоров’я (ліжок, персоналу незалежно від кількості та якості наданих ними медичних послуг населенню) до оплати реальних результатів діяльності цих закладів – фактично наданих пацієнтам медичних послуг. Нагадаємо, за таким принципом (отримання коштів від НСЗУ напряму на медзаклади) у 2019 році фінансувалась первинна ланка медицини. 

Кошти обласного бюджету будуть спрямовані на фінансування потреб хворих із нирковою недостатністю та цукровими/нецукровими діабетами - 2 млн грн та 1,8млн грн відповідно. 

Більшість коштів міського бюджету будуть використані на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, що споживатимуть заклади наступного року. У 2020 році на це спрямують 32,2 млн грн, що більше від коштів попереднього року на 22,4%. Ще 4,1 млн грн буде спрямовано на видатки програм громадського здоров'я, 4,6 млн грн на комп'ютеризацію та інформатизацію закладів, 4,4млнгрн - на капітальні роботи у медичних закладах міста, 6,8 млн грн – придбання медичного обладнання.

Зокрема, наступного року планується проведення капітального ремонту дитячої міської поліклініки (вул. Шевченка, 36) та покрівель відділень міської лікарні швидкої медичної допомоги (вул. Короленка, 56). Крім того коштами, передбаченими для управління капітального будівництва заплановано ремонтні роботи операційного блоку КЗ "Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги". 

Додамо, що пріоритетними напрямками галузі «Охорони здоров’я» міста

Кропивницького на 2020-2022 роки є:

- комп’ютеризація, інформатизація та підключення до системи eHealth, що дозволить перевести усі документи та процеси з паперового формату в електронний;

- укладання договорів з Національною службою здоров’я України;

- перехід на нову модель фінансування за принципом «гроші ходять за пацієнтом» на ІІ ланці;

- продовження оновлення та модернізації матеріально-технічної та лікувально-діагностичної баз закладів охорони здоров’я;

- проведення капітального ремонту та реконструкції будівель медичних закладів з метою енергоефективності та енергозбереження.