Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Всесвітній день боротьби з діабетом: усе, що потрібно знати про цю хворобу

Всесвітній день боротьби з діабетом: усе, що потрібно знати про цю хворобу

14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом. Поширеність цієї хвороби в Україні за останні 10 років значно збільшилася. Водночас майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України є наслідком захворювання на діабет.

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін – це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.

В результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.

Симптоми діабету:

надмірне сечовиділення, спрага, постійне відчуття голоду, втрата ваги, відчуття втоми, погіршення зору.
 
Типи діабету

Розрізняють декілька типів діабету:

Діабет І типу (або ж інсулінозалежний) – характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.

Діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) – виникає через неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.

Гестаційний діабет – характеризується підвищенням рівня цукру у крові, яке розвивається у жінок під час вагітності. При цьому типі діабету виникає висока ймовірність ускладнень під час вагітності та пологів.

Ризики й ускладення

Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2-3 вищий за інших. Загальний ризик смерті серед людей, хворих на діабет, як мінімум вдвічі більший за людей того ж віку, які не хворіють на діабет. 6,2% cмертей у світі пов’язано з діабетом.

Зниження кровотоку через уражені судини в поєднанні з ураженням нервових закінчень значно підвищує ризик виникнення виразок на ногах, їх інфікування та в кінцевому результаті – ампутації.

Ураження сітківки очей – діабетична ретинопатія виникає внаслідок ураження дрібних кровоносних судин та є причиною 1% випадків сліпоти.

Діабет є основною причиною ниркової недостатності. 

Профілактика діабету

Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих заходах з підтримання здорового способу життя. Щоб вберегтися від діабету ІІ типу, вам необхідно: 

  • досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;
  • бути фізично активним та приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній активності;
  • дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів;
  • утримуватись від тютюнокуріння. 

Лікування діабету: як отримати ліки безкоштовно

Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє попередити розвиток тяжких ускладнень. Крім основних заходів, що можуть проводити діабетики, їм необхідно приймати ліки, навіть якщо вони почуваються добре.

Людям з діабетом І типу потрібна щоденна інсулінотерапія. Раніше процес забезпечення інсулінами залежав від конкретних чиновників, які закуповували інсуліни для області, та конкретних лікарів, які видавали ці ліки напряму своїм пацієнтам. Тепер пацієнт приходить до лікаря і той призначає саме те і в тому обсязі, що треба пацієнту, а не змушений обирати з асортименту, який закупила область. З рецептом від лікаря пацієнт йде в аптеку і там безкоштовно або із невеликою доплатою отримує інсулін. Вартість аптеці відшкодовує держава з коштів платників податків. Більше немає ризику, що пацієнт отримає ліки, які йому не підходять або від яких в нього будуть тяжкі побічні ефекти.

Забезпечення інсулінами відбувається шляхом співпраці МОЗ України та місцевої влади. Точна сума грошей, яка знадобиться, щоб пролікувати всіх, відома заздалегідь — завдяки електронному реєстру пацієнтів, які потребують інсулінотерапії.Там зібрана інформація про всіх учасників та складові програми відшкодування вартості інсулінів — кожного лікаря, кожного пацієнта, кожну аптеку, кожен рецепт.

Люди з діабетом ІІ типу приймають препарати для контролю рівня глюкози в крові. Такі препарати пацієнти отримують за програмою "Доступні ліки” - безоплатно або з незначною доплатою. Для цього пацієнт звертається до лікаря і отримує правильно виписаний рецепт. Обміняти рецепт на ліки можна у будь-якій аптеці, що підписала договір з Національною службою здоров'я, долучилася до програми і має наліпку "Доступні ліки". Список аптек у Кропивницькому, які беруть участь у програмі "Доступні ліки" можна переглянути на мапі, створеній нашим управлінням. Загалом у місті їх налічується понад півсотні.

Цьогоріч в місті існує проблема із забезпеченням інсуліном хворих на діабет. У 2019 році на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет для нашого міста було передбачено цільові видатки з державного бюджету в сумі 5,9 млн грн, що становить лише 46,8 % від повної потреби. Тому питання забезпечення хворих життєвонеобхідними препаратами лягло на місцевий бюджет, який не має можливості покривати усі нестачі коштів у галузях. Більш докладно про цю ситуацію читайте у роз'ясненні, що було оприлюднено на нашому офіційному сайті.

Ще детальніше про цукровий діабет також можна почитати в інтерв'ю з міським позаштатний ендокринологом Ольгою Тиж, що публікувалось на нашому офіційному сайті.

Стаття підготовлена на основі даних Центру громадського здоров’я МОЗу, офіційного сайту та матеріалів позаштатних фахівців управління охорони здоров’я Міської ради м. Кропивницький