Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » » Грип: практичні поради й дані про аптеки в Кропивницькому, де можна купити вакцину

Грип: практичні поради й дані про аптеки в Кропивницькому, де можна купити вакцину

Грип: практичні поради й дані про аптеки в Кропивницькому, де можна купити вакцинуЦього тижня на Кіровоградщині підтвердили перший випадок грипу. Хворобу виявили у дитини, яка проживає в Олександрівці. Фахівці центру стверджують, що даний факт свідчить про те, що в області розпочалася циркуляція вірусів грипу. Попри те, що епідситуація у Кропивницькому лишається стабільною, вважаємо за необхідне нагадати про основні способи профілактики та виявлення грипу.

Основним методом профілактики грипу в Україні є вакцинація. За офіційною інформацією, що збирає Кіровоградський обласний лабораторний центр, у Кропивницькому протигрипозні вакцини можна придбати у 5 аптеках:

· Інкопмарк медсервіс Аптека № 10, вул. Дніпровська, 93

· Інкопмарк медсервіс Аптека № 7, вул. Героїв України,26

· Інкопмарк медсервіс Аптечний пункт №3, аптека № 7, вул. Габдурохманова, 5

· Інкопмарк медсервіс Аптечний пункт № 6, аптека № 7, с. Гірниче, вул. Лінія, 10 – А, буд. 61

 

Якщо ви вирішили вакцинуватись, вам необхідно спочатку записатися на прийом до свого сімейного лікаря.

Після огляду лікарем, вам дозволять або ж не дозволять робити щеплення.

Якщо вакцина купується в аптечному кіоску, який не знаходиться у медичному закладі, треба дотримуватися холодового ланцюга:

· збережіть чек на вакцину, яку ви купуєте (повинно пройти не більше двох годин між купівлею і введенням вакцини);

· попросіть сертифікат на вакцину. Копія сертифікату видається аптечною мережею;

· обов’язково візьміть сумку-холодильник з холодоагентом і термометром, адже потрібно дотримуватись температурного режиму для зберігання вакцини.

 

Краще за все вакцинуватись за 14 днів до прогнозованого майбутнього спалаху грипу. Приблизно за цей час формуються антитіла.

Згідно з інструкціями вакцин, вони можуть бути введені протягом усього року циркуляції вірусу грипу. Проте не варто забувати, що імунітет формується протягом 2 тижнів, тому, якщо після вакцинації ви будете контактувати з хворим, то можете заразитись.

Вакцинація вагітних інактивованими вакцинами проти грипу можлива у будь-який термін вагітності.

Не маловажливими методами профілактики ГРВІ є також дотримання гігієни: миття рук, провітрювання приміщення, перебування на свіжому повітрі, загартовування, збалансоване харчування, правильний режим сну та відпочинку.

Грип небезпечний своїми ускладеннями, наприклад, пневмонія та ниркова недостатність, тому дуже важливо вчасно встановити діагноз та почати лікування.Це гостра респіраторна вірусна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом, тому ви не захворієте ним, якщо мали лише переохолодження і не контактували з хворою людиною.

Грип відрізняється від ГРВІ своїм блискавичним початком, супроводжується гарячкою, міалгією (біль у м'язах), температурою тіла понад 38 С, слабкістю, втомою, ознобом, головним болем.

Не намагайтеся займатися самолікуванням! Зверніться по допомогу до свого сімейного лікаря. Якщо гарячка вас застала, наприклад, вночі, збивайте її самостійно з допомогою парацетамолу або ібупрофену. Темпертуру необхідно знижувати, якщо в дитини вона сягнула позначки 38 С, а в дорослого перевищила 38.5 С. Не можна застосовувати ацетилсаліцилову кислоту (аспірин). При застосуванні аспірину можливий синдром Рея. Це печінкова недостатність і енцефалопатія.