Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Сторінка 8
Сортувати новини за: датою новин | популярністю | відвідуваністю | коментарям | абеткою

Як уберегтися від інфекційних захворювань у період весняного паводка

Як уберегтися від інфекційних захворювань у період весняного паводкаВесняний паводок – природне явище, що може призвести до непередбачуваних наслідків. Усе залежить від погодних умов: він може пройти тихо та непомітно або наробити лиха. Поверхневий стік дощових і талих вод у межах населених пунктів може призвести до незадовільного санітарного стану територій населених місць та навіть стати причиною розповсюдження інфекційних захворювань.
Період весняної повені особливо небезпечний для тих, хто живе поблизу річки, ставка, водойми, адже існує реальна загроза попадання в талі води збудників інфекційних хвороб. Внаслідок весняного паводку, навіть при відсутності затоплення чи підтоплення, до підземних ґрунтових вод, а отже й до свердловин, колодязів, каптажів природних джерел із скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, сміттєзвалищ та інших забруднених територій можуть потрапити збудники інфекційних захворювань: туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового та ін. У зв'язку з цим існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

COVID-19 продовжує забирати здоров’я та життя людей. Як вберегтись від інфікування?

Коронавірусна інфекція так само як грип та інші ГРВІ є вірусною хворобою, тому дотримання соціальної дистанції, носіння масок в людних місцях, дотримання правил респіраторної гігієни залишаються актуальними. Зокрема при кашлі та чханні треба прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя, відразу викидати серветку в контейнер для сміття з кришкою, мити руки водою з милом або обробляти їх спиртовмісним антисептиком.

А щоб покращити імунітет дотримуйтеся порад щодо здорового способу життя: їсти здорову їжу, надаючи перевагу свіжим овочам і фруктам, висипатись, відмовитись від тютюнопаління, не зловживати алкоголем, гуляти на свіжому повітрі.

Що стосується COVID-19, найкращою профілактикою залишається вакцинація. Вакцини працюють, імітуючи збудника інфекції – віруси, які можуть спричинити захворювання. Це навчає нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник. Вакцини, схвалені для використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я, пройшли суворі тести та клінічні випробування і є безпечними та ефективними. Від COVID-19 можна вакцинуватись впродовж усього року, а також поєднувати з вакцинацією проти грипу. Адже одночасне інфікування грипом і COVID-19 у 6 разів підвищує ризик смерті.

Профілактика харчових отруєнь під час святкування Великодня

Профілактика харчових отруєнь під час святкування Великодня

Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів. В ці дні люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватись простих правил:

-не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

-перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;

-під час приготування м’яса добре його проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

-чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише безпечні продукти харчування;

-готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин (особливо салати) при температурі

Надмірне споживання штучних харчових барвників - потенційний ризйк для здоров’я

Надмірне споживання штучних харчових барвників - потенційний ризйк для здоров’яВ період Великодніх свят та поминальних днів ми спостерігаємо, як блискучі відтінки синього, червоного, зеленого, жовтого та фіолетового перетворюють крашанки та паски на справжні витвори мистецтва. Але за барвистою привабливістю цих страв не забуваймо про їх безпечність. Адже останнім часом зростає занепокоєння щодо потенційних ризиків для здоров’я від споживання штучних харчових барвників.

На відміну від натуральних харчових барвників, які виготовляються з овочів, фруктів і спецій, штучні (також відомі як синтетичні) отримують з нафти. Барвники додають до харчових продуктів з різних причин, у тому числі для компенсації втрати кольору через вплив світла, повітря та температури, а також для корекції та посилення кольорів і створення привабливого вигляду страв.

Барвники випускаються в порошках, гранулах, рідинах і легко розчиняються у воді. Вони часто містяться у випічці, напоях і молочних продуктах.

Окрім цього замість барвників часто використовують лаки - це нерозчинні у воді форми барвників, які ідеально підходять для харчових продуктів з високим вмістом жирів і олій, зокрема цукерок, гумок, сумішей для тортів тощо.

Профілактика харчових отруєнь під час святкування Великодня

 

Профілактика харчових отруєнь під час святкування ВеликодняНаближається пора Великодніх свят та поминальних днів. В ці дні люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, варто дотримуватись простих правил:

-не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

-перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування вбиральні обов’язково мити руки з милом;

-під час приготування м’яса добре його проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

-чітко дотримуватися технології приготування їжі та використовувати лише безпечні продукти харчування;

-готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше 2-х годин(особливо салати) при температурі 2-6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити тощо;

Обережно - отруєння сурогатним алкоголем!

Обережно - отруєння сурогатним алкоголем!Кропивницьке районне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області закликає громадян за жодних обставин не купувати і не вживати алкоголь невідомого походження. Така продукція може стати причиною важких, часто непоправних порушень в організмі, що ведутьАдо смерті. Зокрема в березні поточного року в м. Кропивницький зареєстрували три випадки отруєння алкоголем невідомого походження.

Алкогольні сурогати - це рідини, не призначені для вживання в якості напоїв. До них відноситься побутова хімія, косметичні засоби (одеколони, духи, лосьйони), автомобільні рідини (омивані скла, гальмівна рідина), лікарські препарати (настоянки пустирника, глоду) та інше.

Окрема категорія алкогольних сурогатів - це фальсифіковані алкогольні напої. Горілка, коньяк, вино, настоянка, інші алкогольні напої, що виготовлені з порушенням технології, можуть бути небезпечними для здоров’я людини та викликати сильне отруєння.

Актуальність питання отруєння грибами

Актуальність питання отруєння грибамиКропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує, хоча період вегетації грибів ще не розпочався (а триває він приблизно від травня до листопада), необхідно враховувати той факт, що різні методи обробки грибів (маринування, засолка, сушка, теплова кулінарна обробка тощо) в більшості випадків не руйнують їхніх отрут, а, отже, нещасні випадки від споживання грибів можуть реєструватися протягом цілого року, саме тому питання отруєння грибами залишається актуальним постійно.

Страви з грибів є традиційним продуктом у раціоні харчування мешканців нашої області та чи можна вживати саме дикорослі гриби?

Поглянемо на статистику отруєнь. Так, за 2022 рік в області зареєстрували 5 осередків отруєння дикорослими грибами, постраждало 6 людей, зокрема, 2 дітей. В Кропивницькому районі зареєстрували 4 осередки отруєння дикорослими грибами, постраждало 5 людей, зокрема, 1 дітей. Тож краще відмовитись від вживання дикорослих та консервованих грибів в домашніх умовах або обрати ті, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі. Слід також пам’ятати, що не можна купувати і вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, у продавців на автошляхах.

Сучасне відділення реабілітації розпочало роботу в КНП «Поліклінічне об’єднання»

Сучасне відділення реабілітації розпочало роботу в КНП «Поліклінічне об’єднання»КНП «Поліклінічне об’єднання» Кропивницької міської ради» відповідно до договору з Національною службою здоров’я України надає послуги медичної реабілітації хворим з ураженням опорно-рухового апарату та нервової системи в амбулаторних умовах, починаючи з 2020 року.

З метою покращення рівня комфорту пацієнтів під час надання якісної медичної допомоги та підвищення конкурентоспроможності підприємства у другій половині 2022 року за рахунок надходження коштів від Національної служби здоров’я України проведено капітальний ремонт відділення реабілітації на загальну суму 5 200,7 тис. грн. Це найпотужніше у місті амбулаторно-поліклінічне відділення, у якому проходять лікування не лише мешканці міста, а й населення прилеглих районів області.

Також протягом 2021-2022 років здійснено закупівлю надсучасного реабілітаційного та фізіотерапевтичного медичного обладнання для надання послуг медичної реабілітації хворим на високому рівні, орієнтованому на досвід передових європейських країн. Загальна сума придбаного обладнання для поліклінічного відділення №1 та поліклінічного відділення №5 складає 80400,0 тис. грн.