Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Сибірка: що необхідно знати про захворювання

Сибірка: що необхідно знати про захворювання

Сибірка: що необхідно знати про захворюванняЗабезпечення біологічної безпеки населення, збереження природного середовища України залишаються одними із пріоритетних завдань держави. Перш за все біобезпека стосується виникнення і боротьби із захворюваннями, які викликаються особливо небезпечними збудниками інфекцій. Одним з найбільш небезпечних захворювань є сибірка.

Останній випадок сибірки був зареєстрований 10 жовтня 2022 року серед ДРХ(коза) у одному з господарств Київської області. Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів підтвердила, що причиною загибелі кози стала сибірка.

Сибірка – це особливо небезпечне гостре інфекційне захворювання, збудником якого є спороутворююча бактерія Bacillusanthracis. Захворювання уражає тварин і людину. Потрапивши в ґрунт, за сприятливих умов(температура зовнішнього середовища не нижче 120С) збудник утворює спору. Спори бактерій сибірки можуть залишатися живими в ґрунті протягом тривалих періодів часу (до 90 років).

На сибірку частіше хворіють вівці, велика рогата худоба, коні, північні олені. Сприйнятливі до хвороби також дикі жуйні тварини, вовки, лисиці, тигри, леви, пантери, слони. Малочутливими є свині, буйволи та верблюди. Собаки й свійська птиця до сибірки не сприйнятливі.

Джерелом збудника інфекції є хворі тварини, що виділяють у зовнішнє середовище з кров’янистою рідиною, фекаліями, сечею, молоком, слиною безліч бацил сибірки.

Переносниками збудника сибірки можуть бути кровосисні комахи. Спонтанне зараження травоїдних тварин здебільшого відбувається через травний канал у разі поїдання контамінованого спорами сибірки корму, пиття води, забрудненої спорами збудника хвороби, під час укусів інфікованими жалкими комахами.

Що стосується захворювання на сибірку серед людей, здебільшого люди інфікуються при знятті шкіри із загиблої або вимушено забитої тварини, поїданні недовареного чи недосмаженого м’яса хворих тварин. Найвища небезпека виникає при маніпуляціях із трупом загиблої тварини та під час вимушеного забою хворих тварин, а також під час придбання продукції тваринного походження в місцях несанкціонованої торгівлі.

Розтинати труп при підозрі на сибірку категорично забороняється.

Упродовж останніх років епізоотична ситуація по сибірці на теренах держави є контрольованою завдяки активній імунізації. Проте існують ризики виникнення спалахів сибірки, що пов`язано із значною кількістю худобомогильників та життєздатністю збудника інфекції у довкіллі.

Згідно Правил облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України території худобомогильників та біотермічних ям, де були захоронення трупів тварин, які загинули від сибірки та інших особливо небезпечних інфекційних хвороб тварин невстановленої етіології, забороняється використовувати на невизначений термін для будь-яких цілей.

Щороку(весна, осінь) проводиться профілактична вакцинація сільськогосподарських тварин (велика рогата худоба, дрібна рогата худоба, коні) проти сибірки фахівцями Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини як в приватному секторі так і в фермерських господарствах. Станом на 01.04.2023 на території Кропивницького району ветеринарними спеціалістами з метою профілактики сибірки здійснено щеплення: ВРХ - 1024 гол., ДРХ – 100 гол., коні – 30 гол.

В разі питань щодо щеплення тварин та випадків підозри сибірки необхідно негайно звернутись до Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини за тел.: (0522)338230.