Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Лептоспіроз

Лептоспіроз

ЛептоспірозЛептоспіроз (водяна гарячка, лугова гарячка, болотна гарячка) – це гостре природно-осередковане інфекційне захворювання, яке викликається різними штамами лептоспір. Хворіють на цю недугу як люди, так і тварини.

Джерело інфекції: основний природний резервуар лептоспірозної інфекції для людей дикі дрібні ссавці (мишовидні гризуни: пацюки, миші), хворі та перехворілі сільськогосподарські та домашні тварини (свині, велика рогата худоба, вівці, кози, коні, собаки), а також промислові звірі, яких утримують у клітках (лисиці, песці, нутрії). Гризуни виділяють збудника у зовнішнє середовище (у відкриті водоймища) переважно з сечею, що призводить до зараження домашніх сільськогосподарських тварин. У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до місяця, у вологому ґрунті до трьох місяців, на зволожених - харчових продуктах декілька днів, добре переносять заморожування. Миттєво гинуть при кип'ятінні, у кислому середовищі, потраплянні прямих сонячних променів та впливі звичайних концентрацій дезінфікуючих речовин.

Аби зменшити ризики захворіти на лептоспіроз, уникайте перебування у потенційно заражених водоймах та ловлі риби в них, контактів із хворими та інфікованими тваринами, проводьте щеплення домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу, захищайте питну воду та продукти харчування від доступу мишовидних гризунів, вчасно проводьте заходи зі знищення гризунів.

Пам’ятайте, що лептоспіроз складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань, можуть нагадувати грип чи застуду, або навіть протікати без симптомів. Тому лише оперативне звертання за медичною допомогою та рання діагностика зможуть забезпечити успіх лікування хворих.

Бережіть своє здоров’я!