Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » СОVID - сертифікат: навіщо вони і які можливості відкривають

СОVID - сертифікат: навіщо вони і які можливості відкривають

СОVID - сертифікат: навіщо вони і які можливості відкриваютьУ середині вересня Кабмін ухвалив зміни до постанови № 1236, якою встановив використання двох типів COVID-сертифікатів - так звані "жовтий” або "зелений”. Вони містять інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. Так званий "жовтий” сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а "зелений” - про повний курс. Отримати сертифікати можна як у сімейного лікаря, так і через портал держпослуг «Дія» або його мобільний додаток. Щодо отримання і використання сертифікатів і в пацієнтів, і в лікарів виникає багато запитань. У цій інструкції ви знайдете відповіді на найпоширеніші.

ЩО ТАКЕ МІЖНАРОДНЕ СВІДОЦТВО ПРО ВАКЦИНАЦІЮ І ЯК ЙОГО ОТРИМАТИ

Паперовий документ, в якому підписом лікаря і печаткою закладу засвідчено статус вакцинації щодо певної хвороби. Його форму схвалила ВООЗ і він має діяти у всіх країнах, що з 2005 року зобов'язались дотримуватись "Міжнародних медико-санітарних правил", як зробила Україна 2011 року. Документ захищено доброчесністю лікарів. пацієнтів та міжнародними зобов'язаннями.

Рекомендований вигляд (не про колір паперу, а про зміст документа) можете бачити за посиланням на сайті ВООЗ. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію вам видрукує сімейний лікар за фактом отримання щеплень. Друкувати документ можна на білому папері.

ЩО ТАКЕ СОVID-СЕРТИФІКАТ І ЯК ЙОГО ОТРИМАТИ

Це електронний документ на екрані або папері, що підтверджує вакцинацію, негативний результат ПЛР-тестування або те, що ви одужали від СОVID-19. СОVID -сертифікат — перший представник нового типу документів, що дозволяють перевірити їхню справжність, приналежність певній особі та чинність на момент перевірки.

(Згідно з постановою КМУ № 677, СОVID -сертифікат — документ в електронній формі. що підтверджує вакцинацію від СОVID – 19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби, який формується та видається уповноваженою установою держави, містить персональні дані власника і передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його належності власникові)

Кожен можете отримати його самостійно на порталі державних послуг «Дія» або у однойменному мобільному застосунку для Android, iOS та Huawei.

ЯКІ ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ СОVID СЕРТИФІКАТІВ В УКРАЇНІ?

·Вакцинація;

·Одужання від СОVID - 19;

·негативний ПЛР-тест.

Важливо: СОVID-сертифікати, що підтверджують негативний ПЛР-тест чи одужання від СОVID-19 поки ще технічно не впроваджені — не видаються в Україні. Планується їхня доступність з 16 жовтня 2021 року.

Кожен може мати одночасно кілька міжнародних СОVID-сертифікатів, приміром, один на підставі одужання і другий — на підставі щеплення.

Україна видає міжнародний та внутрішній СОVID сертифікати.

ЩО ДАЮТЬ СОVID - СЕРТИФІКАТИ ТА ЯКІ МОЖЛИВОСТІ ВІДКРИВАЮТЬ?

Із міжнародним СОVID - сертифікатом вільно подорожуйте щонайменше до 43-х країн, що увійшли до Довірчої мережі еЗдоров'я ЄС. Список учасників розширюється щомісяця.

Міжнародний сертифікат:

- на підставі повної вакцинації діє 365 днів;

- на підставі неповної вакцинації діє 120 днів;

- на підставі одужання від коронавірусної хвороби діє 180 днів;

- на підставі негативного тесту, рахуючи від дати-часу взяття матеріалу на аналіз:

- ПЛР-тесту діє 72 години.

Внутрішній сертифікатпризначений для використання тільки в Україні у різних життєвих ситуаціях. Він лише один. Його строк дії — це найвіддаленіша дата чинності одного серед ваших міжнародних СОVID - сертифікатів.

(Тобто, якщо у вас є міжнародний СОVID сертифікат про ПЛР-тест, чинний 72 години, та сертифікат про вакцинацію із терміном чинності — 180 діб, то термін дії внутрішнього сертифіката складе 180 діб.)

Внутрішній сертифікат може бути відображеним в інтерфейсах «Дії» із жовтим фоном, якщо він створений на підставі неповної вакцинації — першої дози дводозної вакцини. Він буде чинним 120 днів від дати отримання такої дози.

Частиною зазначеного сертифіката може бути відцифрований образ обличчя його власника, отриманий з е-паспорта/е-паспорта для виїзду за кордон.

Міжнародний та внутрішній СОVID -сертифікати дозволять їхнім власникам мати менше обмежень під час посилення протиепідемічних заходів щодо коронавірусної хвороби.

Міжнародні та внутрішні сертифікати мають на території України однаковий статус.

Для зручності використання міжнародні та внутрішні сертифікати, що підтверджують вакцинацію від СОVID - 19 однією дозою дводозної вакцини, мають жовтий колір (жовті сертифікати), а однією дозою однодозної вакцини та двома дозами дводозної вакцини — зелений колір (зелені сертифікати).

Перевірити чи сертифікат дійсний та чинний, як паперовий, так і той, що на екрані, можна за QR-кодом. Достатньо відсканувати його за допомогою мобільного застосунку «Дія».

Розробкою та технічною реалізацією СОVID - сертифікатів спільно займаються команди МОЗ, Мінцифри, НСЗУ, МЗС, ДПСУ.

ЯК СТВОРЮЮТЬ ВАШ СОVID - СЕРТИФІКАТ?

Лікар проводить щеплення, вносить записи про це через Медичну інформаційну систему (МІС) і при цьому підписує особистим цифровим підписом.

МІС має передати цей електронний медичний запис до центральної бази електронної системи охорони здоров'я України (ЕСОЗ).

Далі користувач підтверджує свою особу на порталі або у мобільному застосунку Дія. Робить запит своїх СОVID - сертифікатів і при цьому надає право Дії отримати в ЕСОЗ відповідні медичні дані.

Медичні дані для СОVID -сертифікатів Дія отримує виключно від ЕСОЗ, а персональні — від ЄДДР.

Дія формує та засвідчує СОVID - сертифікат (-и) за специфікаціями ЄС. Власник СОVID - сертифікату може отримати і використовувати його у мобільному додатку або на порталі Дія.

Внутрішній сертифікат формується виключно з використанням мобільного додатка Дія (станом на зараз) одночасно з формуванням міжнародного сертифіката та на підставі відомостей, які надійшли для формування зазначеного міжнародного сертифіката з ЕСОЗ та Єдиного державного демографічного реєстру або е-паспорта/е-паспорта для виїзду за кордон. Міжнародні та внутрішні сертифікати мають на території України однаковий статус і встановлювати випадки використання виключно міжнародного або внутрішнього сертифіката забороняється.

За матеріалами МОЗ