Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Як ефективно тренувати мозок: поради до Всесвітнього дня мозку

Як ефективно тренувати мозок: поради до Всесвітнього дня мозку

Як ефективно тренувати мозок: поради до Всесвітнього дня мозкуСьогодні, 22 липня, відзначається Всесвітній день мозку. Мозок є головним органом центральної нервової системи, про який теж необхідно піклуватися. Нездоровий спосіб життя, шкідливі звички теж впливають на його роботу. Тому необхідно пам’ятати також про фізичні вправи, прогулянки на свіжому повітрі, здоровий сон та відпочинок, збалансоване харчування.І тренування для мозку!

Ось кілька порад, як можна ефективно тренувати мозок:

Виходьте з зони комфорту

Виконання одноманітних задач не сприяє покращенню роботи мозку. Кращий варіант - це влаштувати мозку челендж та обрати новий незвичний вид діяльності. Вивчення іноземної мови чи освоєння музичного інструменту - чудово для цього підійдуть.

Подорожуйте та шукайте нові шляхи

Освоєння нової місцевості - це завжди хороший інструмент, щоб активувати мозок. Якщо це інша країна, ми маємо повністю переключитись та виконати незвичні завдання в новій місцевості - від пошуку шляху додому до покупок в магазині. Схожу вправу можна робити і вдома, наприклад, кожного разу змінювати шлях на роботу чи навмання гуляти вулицями. Така активність впливає на гіпокамп у мозку - місце навчання і пам‘яті.

Спілкуйтеся

Постійне спілкування - це активна розумова діяльність, зокрема концентрація уваги та стимуляція пам‘яті, а це покращує когнітивні функції. Спілкування із різними людьми допомагає зміцнити нейронні мережі сповільнює їх ослаблення в процесі старіння. Також, це посилює так званий когнітивний резерв мозку (наші можливості), і тим самим і стає на заваді деменції.

Читайте та грайте в шахи

Це прості та звичні нам речі, втім ми часто забуваємо, яку користь вони приносять. А щоб ускладнити завдання - спробуйте, наприклад, почитати нову книгу іноземною мовою, а потім обговорити її з друзями

До речі, спеціально до Всесвітнього дня мозку ми підготували підбірку корисних книг про роботу мозку, яку можна переглянути за посиланням.

Для публікації використано матеріали МОЗ