Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Не бійтесь захворіти на дифтерію – вакцинуйтесь

Не бійтесь захворіти на дифтерію – вакцинуйтесь

Не бійтесь захворіти на дифтерію – вакцинуйтесьЛабороторно підтверджений випадок хвороби на дифтерію у 23-річного індійського студента Ужгородського медичного університету на Закарпатті підняв хвилю паніки і побоювань епідемії дифтерії в Україні. За інформацією Центру громадського здоров'я України, за 10 місяців 2019 року в Україні було зареєстровано тільки 2 випадки захворювання на дифтерію, а серед захворілих у виші жоден не потребує введення сироватки через легкий перебіг хвороби. Загалом же в освітньому закладі було обстежено 123 особи, серед восьми з них лабораторно виявлено ріст дифтерійної палички без клінічних ознак, дослідження тривають. Водночас не буде зайвим нагадати про те, що таке дифтерія і як від неї захиститися.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Збудник і передача інфекції

Збудником є дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин, стійка до дії різних чинників, у зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб. Токсин, який виділяє паличка, в зовнішньому середовищі нестійкий, швидко гине при нагріванні (+60 С та вище), дії прямих сонячних променів. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів. Джерело інфекції – хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, яка виділяє токсигенні штами збудника.

Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Симптоми

Дифтерія — вакцинокерована інфекція. Хворіють на дифтерію не щеплені або невірно щеплені особи.

Захворювання на дифтерію може мати наступні прояви:

·біль у горлі,

·підвищена температура, лихоманка,

·набряк слизової оболонки ротоглотки,

·наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу,

·набряк шиї,

·збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

 

Вакцинація від дифтерії призначена не лише дітям, а і дорослим.

В Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, яка забезпечує найкращий захист. Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.

Чи потрібно вам вакцинуватись від дифтерії, можна перевірити за Календарем профілактичних щеплень, затвердженим МОЗ України.

Не бійтесь захворіти на дифтерію – вакцинуйтесь 

Станом на 1 вересня 2019 року в Україні наявні 1,79 млн доз вакцини АКДП, 178 тис доз АДП та 5,4 млн доз АДП-М.

У Кропивницькому вказані види вакцин наявні постійно, що регулярно можна перевірити у розділі "Наявні у медзакладах вакцини". Станом на 23 жовтня 2019 року, вакцини від дифтерії є в усіх закладах первинної ланки, у яких проводиться вакцинація населення. Загалом у міських лікувально-профілактичних закладах міста налічується 7460 доз вакцини АКДП (дифтерія, кашлюк, правець), 3 850 доз вакцини АДПМ (дифтерія, правець) та 40 доз АДП (дифтерія, правець).