Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Як не допустити спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

Як не допустити спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

Як не допустити спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводківЗ настанням весняної відлиги зростає небезпека підняття рівня ґрунтових вод, та як наслідок, ймовірність виникнення повеней і паводків. В умовах весняної повені, паводків можливі підтоплення житлових помешкань, гноєсховищ, сміттєзвалищ, каналізаційних споруд та інших потенційно небезпечних або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, харчові об’єкти, тощо).

У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, можливі групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій. Аби вберегтися від небезпечних наслідків Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградські області рекомендує дотримуватись наступних правил.

Не використовуйте для питних потреб воду з підтоплених шахтних колодязів, артезіанських свердловин, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, вірусних гепатитів, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій, дизентерійних амеб та іншого.

Не слід вживати продукти, що були підтоплені під час повені, а також забруднені та з пошкодженою упаковкою.

Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв. Ретельно промийте продукти питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом. За відсутності води гарантованої якості використовуйте тільки кип’ячену воду.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувались діти.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

· очистити поверхню ґрунту на подвір’ї від бруду, переорати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

· індивідуальні вигреби та дворові вбиральні у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;

· колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити та продезінфікувати днище і шахту, а потім додатково продезінфікувати після наповнення водою з використанням хлоровмісних препаратів - згідно методичних вказівок Міністерства охорони здоров’я на їх застосування; воду вживати в якості питної після лабораторного контролю безпечності та якості;

· провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;

· підвали, жилі приміщення очистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами. Домашній посуд продезінфікувати.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Пам'ятайте, що зберегти здоров'я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області