Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » 24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом: що варто знати про хворобу

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом: що варто знати про хворобу

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом: що варто знати про хворобуПоліомієліт викликає гострий в’ялий параліч в одного з 200 інфікованих. До 15% паралізованих хворих помирає, зокрема через параліч дихальних м’язів. Діти до 5 років — найвразливіші до поліомієліту.

Збудником поліомієліту є поліовірус, який розмножується в кишківнику після потрапляння в організм людини. Уже за лічені години після враження нервової системи хвороба здатна викликати параліч.

Передається збудник поліомієліту найчастіше від людини до людини фекально-оральним шляхом, а також через інфіковане середовище — воду чи харчові продукти. Інфікована людина може передавати вірус відразу після появи симптомів і протягом наступних двох тижнів. Однак хворі, у яких хвороба перебігає безсимптомно, теж здатні заражати інших.

Період від зараження поліомієлітом до появи перших симптомів може складати від двох до 35 діб. Близько 70% заражених поліомієлітом хворіють безсимптомно, що ускладнює діагностику. Симптоми поліомієліту початковій стадії нагадують грип:

- Лихоманка.

- Відчуття втоми.

- Головний біль.

- Блювота.

- Болі в кінцівках.

Також можуть бути болі у шиї, ригідність шиї та болі в кінцівках.

Більше про поліомієліт. https://tinyurl.com/5d4k59pn

Початок вакцинації став (майже) кінцем поліомієліту

За даними ВООЗ, після запровадження Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту 1988 року кількість випадків зараження скоротилася на понад 99%.

Випадки дикого поліовірусу зменшилися з приблизно 350 000 випадків у понад 125 ендемічних країнах до 12 зареєстрованих випадків у 2023 році. Станом на 2024 рік ендемічний дикий поліовірус типу 1 продовжує існувати лише у двох країнах: Пакистані та Афганістані.

Статистика

В Україні востаннє спалах поліомієліту фіксувався в жовтні 2021 року, який ВООЗ оголосила завершеним восени 2023 року.

Коли вакцинувати дітей проти поліомієліту?

За Календарем профілактичних щеплень, оптимальний час для введення вакцин:

- 1 щеплення — 2-й місяць життя дитини (інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ));

- 2 щеплення — 4-й місяць (ІПВ);

- 3 щеплення — 6-й місяць (оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ));

- 4 щеплення — 18-й місяць (ОПВ);

- 5 щеплення — 6 років (ОПВ);

- 6 щеплення — 14 років (ОПВ).

Більше про вакцини ІПВ та ОПВ. https://tinyurl.com/5d4k59pn

Лише після отримання всіх доз дитина буде надійно захищена від поліомієліту. Протипоказань до отримання щеплень проти поліомієліту майже немає.

Станом на 23 жовтня 2024 року в м. Кропивницькому доступно понад 971 доза ІПВ та понад 2270 доз ОПВ Вакцинація є безоплатною — щоб отримати щеплення за календарем, потрібно звернутися до сімейного лікаря. За дев’ять місяців 2024 року у м. Кропивницькому проти поліомієліту за Календарем профілактичних щеплень вакциновано 87,8% дітей від запланованих.

Вакцинація є надзвичайно важливою. При охопленні щепленнями проти поліомієліту на рівні понад 80% починає працювати колективний імунітет.

За інформацією Центру громадського здоров’я України