Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » 7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів

7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктів

7 червня - Всесвітній день безпеки харчових продуктівЇжа — основний фактор здоров’я людини, оскільки клітинам, з яких складається наше тіло, для функціонування і зростання необхідні поживні речовини, а вони надходять в організм тільки з їжею. Продукти харчування забезпечують нас енергією, необхідними вітамінами, а інколи навіть можуть стати ліками. Безсумнівно, однак, що треба харчуватися тільки якісними продуктами. Особливо важливо це в підлітковому віці, коли організм росте і розвивається. Проте все це можливо лише за однієї умови — їжа передусім має бути безпечною, тобто не повинна містити шкідливих бактерій, пестицидів чи інших сторонніх домішок. При цьому, за даними підрахунків ООН, 600 мільйонів людей щороку хворіють після вживання недоброякісних продуктів і 3 мільйони з них помирають. Майже 40% захворювань харчового походження припадає на дітей віком до 5 років.

Для того, щоб максимально донести інформацію та відповідальність щодо безпеки їжі до урядів, виробників та самих споживачів, ООН встановила Всесвітній день безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day) , який Організація об’єднаних націй (ООН) запровадила щорічно відзначати 7 червня, щоб привернути увагу до проблем, пов’язаних із харчуванням населення та якістю продуктів.

Варто зазначити, що інфекції або токсини стають причинами хвороб, які передаються через їжу. Бактерії, віруси, паразити чи хімічні речовини потрапляють в організм через заражену їжу та воду.

Якщо вживати продукти, забруднені важкими металами чи токсинами, існує висока вірогідність виникнення серйозних довготривалих захворювань, при цьому не лише гастрологічних, а й неврологічних.

Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш як 200 різноманітних хвороб — від діареї (вражають 550 мільйонів людей і забирають життя у 230 тисяч з них) до онкологічних захворювань.

Проблема безпечної їжі в сучасному світі актуальна для всіх країн, особливо для незаможних. Українці останнім часом особливо відчувають труднощі в цій сфері.

При цьому складна екологічна ситуація в країні зі станом ґрунтів, води й повітря, надлишковим використанням хімікатів у сільському господарстві та недобросовісністю багатьох виробників не сприяє якості та безпеці їжі, яку ми споживаємо. До того ж слід враховувати не тільки ступінь будь-якого забруднення продуктів, але й їхню біологічну цінність, тобто адекватний вміст поживних та корисних речовин. Додається ще й проблема з фальсифікацією багатьох харчових виробів, зокрема, молочних та м’ясних.

На сьогодні, безпека харчових продуктів важлива на всіх етапах від виробництва до збору врожаю, перероблення, зберігання, розподілу аж до приготування та споживання їжі. Виробники й реалізатори продуктів харчування мають дотримуватися низки правил, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я та життя суспільства.

Так, в Україні розробили нормативно-правову базу, що регулює процеси надання якісних та безпечних продуктів споживача.

Насамперед, при виборі харчових продуктів варто обов’язково звертати увагу на такі ключові аспекти зовнішнього вигляду товару, як:

- зовнішній вигляд товару та упаковку;

- склад продукту та наявність алергенів;

- термін придатності, дату виробництва або фасування;

- умови його зберігання під час реалізації;

- назва оператора ринку, який виготовив продукт, місце знаходження потужностей, для імпортованих продуктів – назва та адреса імпортера;

- інструкція з використання, приготування;

- маркування та інформацію про продукт, яка зазначена виробником.

Як висновок, варто зазначити, що безпека харчових продуктів є спільною відповідальністю між урядом, виробниками та споживачами. Дотримуючись законодавства про безпечність та якість харчових продуктів можна максимально убезпечити себе від продуктів харчування неналежної якості.

Вживайте корисну їжу та будьте здорові!

Інформацію підготовлено Регіональним центром громадського здоров’я Кіровоградської обласної ради