Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Оксана Макарук: Єдиними дієвими способами запобігти інфікуванню COVID-19 є вакцинація і дотримання карантинних правил

Оксана Макарук: Єдиними дієвими способами запобігти інфікуванню COVID-19 є вакцинація і дотримання карантинних правил

Оксана Макарук: Єдиними дієвими способами запобігти інфікуванню COVID-19 є вакцинація і дотримання карантинних правилПопри зменшення кількості заражень коронавірусом як в Україні, так і в Кропивницькому, найближчими місяцями прогнозується збільшення захворюваності на COVID-19. Це насамперед пов’язано із стрімким поширенням коронавірусу штаму «Омікрон». Однак вакцинація – наразі один із дієвих способів запобігання інфікуванню, наголосила начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук під час вівторкової пресконференції.

 

Нині маємо не дуже втішну тенденцію до зменшення кількості бажаючих щепитися, - відзначила Оксана Макарук. - Хочу нагадати, що в місті на базі комунальних поліклінічних закладів охорони здоров’я працюють шість пунктів вакцинації. Чотири центри масової вакцинації розгорнуті в приміщеннях міської ради, Донецького медичного університету, торгового центру "Епіцентр”, в тестовому режимі запрацював пункт у "Велмарті”. Єдиними дієвими способами запобігти інфікуванню були й залишаються дотримання санітарно-епідемічних норм, карантинних правил, а це перш за все правильне носіння масок і, звісно, вакцинація. В Україні для людей, які страждають на захворювання імунної системи, дозволене проведення третього щеплення, запроваджена масова вакцинація бустерною дозою.

Графіки роботи Центрів:

9.00 – 17.00: Кропивницька міська рада (вхід з вул. Тараса Карпи)

09.00 – 17.00:Донецький медичний університет (вул. Велика Перспективна, буд 1)

09.00 - 18.00:ТЦ "ЕПІЦЕНТР" (вул. Космонавта Попова, 8)

09.00 - 18.00:Супермаркет "Велмарт" (вул. Юрія Коваленка, 2а)

Також нагадуємо, що в на базі поліклінік міста діють постійні пункти щеплень. Пункти працюють за графіком роботи медичних закладів.

Згідно щоденної стратистичної інформації про стан захворюваності на коронавірус у Кропивницькому, станом на 12 січня, в стаціонарі №1 Центральної міської лікарні, що визначена госпітальною базою для хворих на коронавірус перебуває 63 пацієнтів із діагностованими «ковідними» пневмоніями, серед них 1 дитина, віком до 2 років. Шестеро пацієнтів з діагнозом COVID-19 – 6 осіб перебувають у реанімаційному відділенні, 4 з них – під’єднані до апаратів штучної вентиляії легенів. За добу поступило 6 осіб, померла 1 особа.

Загалом ситуація із захворюваністю на ковід у Кропивницькому украй нестабільна.

За словами Оксани Макарук, у місті розгорнуто 280 ковідних ліжок на базі стаціонару № 1 Центральної міської лікарні, з них до централізованого киснепостачання підключені 225 ліжок, перебоїв з постачанням кисню немає. Зайнятість цих ліжок — 25 відсотків. Заклад забезпечений необхідною медичною апаратурою та лікувально-діагностичним обладнанням, в наявності 16 апаратів штучної вентиляції легень, минулого року придбали 7 апаратів високопотокової кисневої терапії. Госпітальна база забезпечена всім переліком необхідних медикаментів.