Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Оксана Макарук: Усі ліжка, призначені для госпіталізації хворих на COVID-19 у міській лікарні, забезпечені киснем

Оксана Макарук: Усі ліжка, призначені для госпіталізації хворих на COVID-19 у міській лікарні, забезпечені киснем

Опорним закладом для надання медичної допомоги хворим на COVID-19 У Кропивницькому є КНП «Центральна міська лікарня» Кропивницької міської ради», на базі стаціонарі № 1 якого розгорнуто ковідний госпіталь на 240 ліжок. У 2021 році вживалися дієві заходи по приведенню його у належний стан відповідно до сучасних стандартів надання медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію. За ініціативи міського голови за рахунок коштів бюджету Кропивницької міської територіальної громади здійснено реконструкцію терапевтичного відділення з ліжками інтенсивної терапії та відповідне його оснащення згідно з сучасних стандартів та технологій. Максимум зусиль було спрямовано на створення системи централізованого киснезабезпечення ковідних ліжок.

У 2021 році за рахунок коштів бюджету Кропивницької міської територіальної громади здійснено реконструкцію системи киснепостачання стаціонару № 1 лікарні на суму 3,5 млн грн.

«Усі ліжкомісця закладу, що визначені для госпіталізації хворих на COVID-19, підключені до централізованої системи киснепостачання з використанням кисневої бочки (10,84 т), 4 кріоциліндрів та 16 балонів. Дефіциту кисневого потоку немає, - відзначила начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук. - На 2021 рік заклад уклав угоди з постачальниками медичного кисню на загальну суму 1,9 млн грн. Розрахунково до кінця року планується поставка близько 165 тонн медичного кисню. Потреба до кінця року складає 140 тонн з розрахунку на 450 пролікованих хворих в місяць».

Крім того, у госпітальній базі є в наявності 192 кисневих концентраторів.

Наразі госпітальна база забезпечена усім необхідним лікувально-діагностичним обладнання для надання якісної медичної допомоги хворим на COVID-19, зокрема: апарати ШВЛ (16 од.), неінвазивні системи вентиляції (2 од.), монітори пацієнтів (19 од.), пульсоксиметри (89 од.), дефібрилятор, апарат ультразвукової діагностики, інфузомати та інше. До кінця року планується закупити ще 16 моніторів пацієнтів за рахунок коштів субвенції з державного бюджету. Станом на 12 жовтня, підприємство забезпечено квартальним запасом засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих засобів та місячним запасом медикаментів, необхідних для лікування коронавірусної хвороби відповідно до протоколів надання медичної допомоги, зокрема антибіотики, противірусні, дезінтокискатори, дезінсебілізатори, Актемра.

Фінансування стаціонарної допомоги пацієнтам з COVID-19 здійснюється відповідно до укладеного договору з Національною службою здоров'я України, у рамках якого проводяться закупівлі медикаментів та засобів індивідуального захисту.

У закладі сформовано 5 команд для надання медичної допомоги хворих пацієнтів з COVID-19, у складі яких 23 лікаря (6 анестезіологів, 6 інфекціоністів, 6 терапевтів, 6 невропатологів, 2 лікаря-рентгенолога), 53 осіб середнього медичного персоналу, 31 особа молодшого медичного персоналу, 6 водіїв та лаборантів з клінічної діагностики.

Від початку епідемії та введення карантинних обмежень ковідний госпіталь працює в посиленому санітарно-епідеміологічному режимі. У закладі дотримують протиепідемічні норми та правила: масковий режим, обов’язкове носіння засобів індивідуального захисту, обмеження відвідувань, обов’язкове тестування пацієнтів.

 

Оксана Макарук: Усі ліжка, призначені для госпіталізації хворих на COVID-19 у міській лікарні, забезпечені киснемОксана Макарук: Усі ліжка, призначені для госпіталізації хворих на COVID-19 у міській лікарні, забезпечені киснем