Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Міська влада Кропивницького за збереження КНП “Територіальне стоматологічне об’єднання”

Міська влада Кропивницького за збереження КНП “Територіальне стоматологічне об’єднання”

 

Міська влада Кропивницького за збереження КНП “Територіальне стоматологічне об’єднання”Про ситуацію, яка склалася довкола КНП "Територіальне стоматологічне об’єднання” йшлося сьогодні, 27 липня, на брифінгу у міській раді.

- Останнім часом робота цього підприємства стала предметом численних обговорень в соціальних мережах та засобах масової інформації. І характеризують її далеко не з кращого боку. Разом з тим, на адресу міської влади лунають абсолютно безпідставні звинувачення мало не в намаганнях зумисне розвалити міську стоматологію,- зазначив заступник міського голови Кропивницького Сергій Колодяжний. - Хочу зауважити, що ми діємо виключно в рамках державної політики в медичній галузі і робимо все можливе для того, аби зберегти цей потрібний місту медичний заклад і налагодити його нормальну роботу.

- Третій рік поспіль триває реформування медичної галузі. Фінансування закладів медицини здійснюється Національною службою здоров’я України відповідно до наданих послуг. Для реалізації даного механізму медичні установи нині - самостійні підприємства, які самі заробляють для себе гроші. Вони не повинні фінансуватися з місцевих бюджетів, - підкреслила начальниця управління охорони здоров’я Оксана Макарук. - Законом встановлено два джерела фінансування: кошти від НСЗУ, які перераховуються за надані послуги в рамках гарантованих державою безоплатних пакетів та платні послуги, що не внесені до пакетів НСЗУ.

- Медичні заклади, які відносяться до комунальної власності, працюють за цими двома джерелами фінансування. Нам було нелегко адаптуватися до нових умов, але всі медичні установи міста справилися з задачею і нині успішно працюють, заробляють кошти, їх працівники вчасно отримують заробітну плату, - повідомила Оксана Макарук.

За її словами, проблеми, які виникли в КНП "Територіальне стоматологічне об’єднання”, стали для міської влади неприємним сюрпризом, адже стоматологія — одна із найприбутковіших галузей охорони здоров’я. Законодавство чітко прописує, які саме медичні послуги входять до гарантованих безкоштовних пакетів. Це стосується і стоматології, але лише в частині ургентної допомоги і амбулаторної меддопомоги дітям до 18 років.

Стоматологічне територіальне об’єднання було створене у 2018 році. Два роки тривав процес реорганізації. З метою підсилення його конкурентної спроможності, матеріальної бази та кадрового ресурсу відбулося злиття трьох поліклінік. Працівники переведені в штат об’єднання у 2020 році. Цього ж року підписали договір з НСЗУ на пакет гарантованих державою безкоштовних послуг. Розроблено і затверджено тарифи на платні послуги. В 2021 році договір з НСЗУ продовжено.

На превеликий жаль, підприємство не спромоглося налагодити роботу в нових умовах. Нині маємо досить складну ситуацію, коли за результатами роботи в першому півріччі 2021 року накопичилася двомільйонна заборгованість із заробітної плати. Це при тому, що кожного року з міського бюджету виділялися кошти на його підтримку, а цьогоріч передбачено 4,3 мільйона гривень. Це — заробітна плата і комунальні послуги, придбання витратних матеріалів та медикаментів, а також забезпечення зубопротезуванням пільгових категорій: ветеранів, учасників АТО, осіб з інвалідністю. Головна ж мета цієї підтримки — збереження комунального закладу.

Місяць тому було створено комісію, до складу якої увійшли юристи, фінансисти, інші профільні спеціалісти, які, фактично, взяли на себе організаційно-методичні функції з управління підприємством, адже воно майже повністю втратило функцію адміністрування.

В ході перевірки комісією встановлено: основною причиною проблем є те, що медичний персонал відмовляється виконувати умови, які прописані в договорі з НСЗУ та в тарифах платних послуг. Отже, надходження коштів за надані послуги відбувається не в достатній кількості. Почали розбиратися з причинами. З’ясувалося, що звернення пацієнтів систематично не вносилися до електронної медичної системи. Отже, НСЗУ вони не фіксувалися, а це означає відсутність виплат.

Для прикладу, лише в червні через те, що було проігноровано внесення даних більшості дорослих пацієнтів, заклад втратив близько 4 мільйонів гривень.

У зв’язку із цим комісія рекомендуватиме вжити до працівників заходи адміністративного впливу. З серпня для лікарів вводиться відрядна оплата праці, розмір якої залежатиме від кількості прийнятих пацієнтів і наданих медичних послуг, планується також перегляд штатних розписів. Окрім цього, на посаду керівника закладу нарешті знайшлася гідна кандидатура. Є сподівання, що направлені на покращення адміністрування заходи дозволять стоматологічному об’єднанню подолати кризові явища.

Пресслужба Кропивницької міської ради