Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » 19 травня - Всесвітній день сімейного лікаря

19 травня - Всесвітній день сімейного лікаря

19 травня - Всесвітній день сімейного лікаряДосвід багатьох країн світу свідчить, що 80% звернень пацієнтів закривають саме лікарі первинної ланки. Решта 20% після вузьких спеціалістів також найчастіше повертається до сімейного лікаря. Тож сьогодні сімейний лікар /лікарка - центральна постать в охороні здоров’я, адже саме він тримає зв’язок зі своїми пацієнтами, відповідає на численні питання, розвіює побоювання й міфи, допомагає пройти випробування коронавірусом та іншими поширеними хворобами. 

У Кропивницькому у трьох комунальних закладах первинної ланки нині працюють 134 лікаря. Декларації про обслуговування у сімейного лікаря (терапевта, педіатра) підписали майже 186,5 тисяч кропивничан. А це означає, що ці люди у будь-який момент можуть безкоштовно отримати такі послуги, як спостереження за станом здоров’я пацієнтів, вакцинація за державним календарем, надання консультацій (наприклад, щодо дієти, здорового способу життя тощо), спостереження за неускладненою вагітністю, лабораторні дослідження (загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкоза крові, загальний холестерин), направлення за потреби до вузьких спеціалістів та багато інших послуг (з повним переліком послуг, який чітко визначений і затверджений наказом МОЗ №504, можна ознайомитись за посиланням https://bit.ly/2YFEiYg). 

Сьогодні у період боротьби з епідемією коронавірусу сімейні лікарі теж перебувають на передовій, адже одними з перших надають консультаційну допомогу тим, хто відчув симптоми COVID-19. 

Подякуйте своєму лікарю за роботу! Знайдіть собі сімейного лікаря і підпишіть з ним декларацію, якщо досі цього не зробили. 

Ми дякуємо, колеги, вам за те, що сумлінно виконуєте свою роботу й сміливо долаєте всі складнощі, що виникають на шляху трансформації системи охорони здоров’я! Наснаги, терпіння, завжди бойового духу та дисциплінованих пацієнтів!