Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Всесвітній день імунізації: міфи і правда про щеплення

Всесвітній день імунізації: міфи і правда про щеплення

Всесвітній день імунізації: міфи і правда про щепленняСьогодні у всьому світі розпочався Всесвітній тиждень імунізації. Його проводять щороку в останній тиждень квітня (24 - 30 квітня). Тема цього року - #VaccinesWork for All, присвячена людям, які розробляють, доставляють та отримують вакцини.

За даними ВООЗ, завдяки імунізації щорічно вдається запобігати до 3 млн випадків смерті. Водночас у світі є ще майже 20 млн дітей, які не отримують необхідних щеплень.

Вакцинація - необхідна умова для забезпечення максимального рівня здоров'я для кожної людини. Українці можуть отримати безоплатно ліки та медвироби, вакцини та сироватки, які держава придбала для них. Закупівлі відбуваються як на рівні державних програм, так і коштом місцевих бюджетів.

Щеплення вакцинами, що надають громадянам безоплатно, за державний кошт, проводять у у комунальних ("державних”) закладах охорони здоров’я, в приватних клініках і лікарів-ФОП, які уклали договір з НСЗУ Це ті заклади, в яких працюють терапевти, педіатри та сімейні лікарі. Вакцинуватись можна у кабінетах щеплень у:

· дитячих і дорослих поліклініках (центрах первинної медико-санітарної допомоги);

· амбулаторіях

· фельдшерсько-акушерських пунктах.

Спростування поширених міфів, які можливо відлякують вас від вакцинації, читайте далі.

Якщо ви не впевнені, що вакцина якісна. Ви можете легко перевірити її. Як перевірити вакцину: кожен флакон має термоіндикатор - це такий світлий квадрат на темнішому колі - на кришечці або на самому флаконі. За ним ви може перевірити, чи не було під час зберігання вакцини підвищення температури: квадрат має бути світліший за коло. Також вакцини мають картку-індикатор холодового ланцюга. Термоіндикатор у картці - сіра позначка біля червоного вказівника ColdMark. Він показує, що вакцина не була заморожена. Також ви можете запитати у медсестри в кабінеті щеплень сертифікат на вакцину.

Якщо вам відмовляють у щепленні. Лікар може відмовити вам у проведенні вакцинації, посилаючись на протипоказання.

Вакцинацію не роблять, якщо є:

- серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини (на желатин, неоміцин, курячий білок тощо)

- якщо у дитини були судоми або втрата свідомості після попередньої вакинації цільноклітинною вакциною АКДП

- тяжкі алергічні реакції на антибіотик аміноглікозид, який входить в склад вакцини КПК

- захворювання і стани, коли імунітет може не сформуватися: наприклад, в умовах хіміотерапії в онкологічних хворих; при вживанні великих доз стероїдних гормонів; при вживанні ліків, що пригнічують імунітет; при СНІДі;

- дітям від інфікованих ВІЛ матерів, не вводять оральну поліомієлітну вакцину (ОПВ), її замінюють на інактивовану поліомієлітну вакцину (ІПВ).

- прогресуюче захворювання нервової системи;

- вагітним не вводять живі вакцини.

За світовими стандартами, легкі застуди з температурою до 38°С не є протипоказаннями для вакцинації.

Якщо ви загубили медичну карту дитини або у карті щеплень вже зазначено, що щеплення було проведено, а ви його не робили. Якщо загубили медичну картку і ніяких відомостей про щеплення немає, ви починаєте вакцинацію з самого початку - за календарем. Так само, якщо в картці вказано, що щеплення зроблено, але його не було.

Якщо ви раніше не проводили щеплень, а зараз передумали - ура! Прийдіть до вашого лікаря - він підкаже, з чого почати. Вам детально розкажуть про всі щеплення, які має отримати дитина, про вакцини, які застосовуються в Україні, і про догляд за дитиною під час вакцинації.

Надолужуйте те, що пропустили. Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, не потрібно починати вакцинацію зсамого початку. Просто визначте з лікарем графік введення наступної дози.

Якщо призначили непотрібні аналізи. Перед щепленням вам можуть призначити аналізи. Наприклад, аналізи крові і сечі, або пробу Манту. Вони не потрібні. Ніяких аналізів перед вакцинацією не роблять. Достатньо того, щоб лікар просто оглянув дитину та виміряв температуру. В багатьох країнах перед вакцинацією огляд дитини проводить медсестра.

В державній/комунальній поліклініці кажуть, що вакцину треба купити. Якщо це вакцина, що закуповується за кошти державного бюджету і входить до національного календаря щеплень, її мають надати безоплатно.Якщо заклад охорони здоров'я, який надає первинну медичну допомогу та уклав договір з НСЗУ, за ці послуги оплачує НСЗУ.

Якщо вам кажуть, що в один день не можна вакцинувати кількома різними вакцинами, наприклад від кору та дифтерії, правцю, кашлюку. За світовими стандартами, можна і потрібно вакцинувати в один день від практично усіх вакцинокерованих інфікційних захворювань, згідно з календарем щеплень - лише БЦЖ робиться окремо. Науково доведено, що під час вакцинації навіть кількома вакцинами одразу іде навантаження лише на 0,1% імунітету.

Додаткові обстеження не потрібні. Перед початком вакцинації не потрібно робити додаткові обстеження (наприклад, аналізи крові або сечі, «імунограми» тощо). Проведення таких аналізів не передбачене ні міжнародними рекомендаціями, ні наказами МОЗ України.

Хронічні захворювання — не протипоказання. Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет) — це не протипоказання до щеплення! Навпаки: діти з хронічними хворобами — більш уразливі, тому передусім потребують захисту за допомогою вакцинації.

Спеціальна «підготовка» до вакцинації не потрібна. Перед щепленнями не рекомендовано вживати жодних медикаментів (жарознижувальних, протиалергійних) для «підготовки до вакцинації». Не потрібна дієта чи будь-які зміни у звичному режимі дня дитини.

Порадьтеся з лікарем. Якщо після щеплення дитину турбують підвищена температура тіла, висип, нежить, кашель, дратівливість, пов’язані чи не пов’язані з вакцинацією, не варто вдаватись до самодіагностики і самолікування. Проконсультуйтеся з лікарем!

 

За матеріалами НСЗУ