Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » » Вчасно не вакцинували дитину від поліомієліту – зробіть щеплення зараз

Вчасно не вакцинували дитину від поліомієліту – зробіть щеплення зараз

Вчасно не вакцинували дитину від поліомієліту – зробіть щеплення зараз1 лютого в Україні розпочинається кампанія зі щеплення від поліомієліту дітей, які пропустили вакцинацію за Національним календарем щеплень. У першій хвилі кампанії, що триватиме три тижні, до вакцинації запрошують дітей віком від 6 місяців до 6 років.

«Ми спостерігали спалах поліомієліту на Рівненщині та Закарпатті восени минулоріч. У січні цього року випадок захворювання на поліомієліт знову зафіксували у дитини з Закарпаття. Захворілі не були щепленими, хоча вакцинація під поліомієліту передбачена Національним календарем щеплень. Поліомієліт – важка хвороба. Її перебіг характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті. Тому ми закликаємо батьків упродовж найближчих місяців, поки триває всеукраїнська кампанія, повести дитину до сімейного лікаря на огляд і зробити необхідні щеплення, які можуть вберегти від страшних наслідків. У Кропивницькому обидві вакцини від поліомієліту були і є в поліклінічних закладах», - говорить начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук.

Попри свої наслідки поліомієліт небезпечний ще й тим, що часто носії вірусу не мають жодних симптомів хвороби або плутають їх із симптомами ГРВІ чи розладу шлунку, проте продовжують інфікувати інших, якщо ті не мають достатньої кількості щеплень.

В Україні вакцинація від поліомієліту входить у перелік обов’язкових гарантованих державою щеплень. Їх можна зробити у державних медичних закладах безоплатно. Вакцини, які використовують державні й приватні клініки, безпечні, зареєстровані та дозволені для використання в Україні.

Національним календарем щеплень передбачається вакцинація дітей від поліомієліту кількома дозами: у віці 2 і 3 місяців інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) ін’єкційно, у віці 6 і 18 місяців, а потім 6 і 14 років – оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ).

Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Всеукраїнська кампанія з вакцинації дітей від поліомієліту відбуватиметься у 2 хвилі:

Етап 1. Кампанія щеплення вакциною ІПВ дітей віком від 6 місяців до 6 років, які не отримали необхідної кількості доз, відповідно до Національного календаря щеплень. Даний етап починається 1 лютого і триватиме три тижні. Це необхідно для захисту невакцинованих дітей від інфікування.

Етап 2. У межах якого щеплюватимуть вакциною ОПВ усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.Дати проведення будуть оголошені заздалегідь.

Дізнатися про наявність вакцин у Кропивницькому можна у розділі «Актуально»Інформація про наявні вакцини у медзакладах» на нашому сайті. Інформація у ньому оновлюється щотижня.

Отримати щеплення від поліомієліту можна безоплатно, звернувшись до вашого сімейного лікаря чи педіатра.

 

Вчасно не вакцинували дитину від поліомієліту – зробіть щеплення заразВчасно не вакцинували дитину від поліомієліту – зробіть щеплення зараз