Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» Матеріали за 22.10.2024
Сортувати новини за: датою новин | популярністю | відвідуваністю | коментарям | абеткою

21 жовтня – Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань: чому йод важливий для здоров’я

21 жовтня – Всесвітній день профілактики йододефіцитних захворювань: чому йод важливий для здоров’яВсесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) розглядає йододефіцит як одне з найпоширеніших у всьому світі захворювань неінфекційного характеру. За даними ВООЗ, нестача йоду є глобальною проблемою громадського здоров’я, і близько двох мільярдів людей мають підвищений ризик розвитку йододефіцитних захворювань, серед іншого раку щитоподібної залози.

До Всесвітнього дня профілактики йододефіцитних захворювань 21 жовтня нагадуємо, чому йод важливий для нашого організму і як запобігти його дефіциту.

Що таке йод і чому він потрібен?

Йод — це мікроелемент, життєво необхідний для багатьох функцій організму, особливо для роботи щитоподібної залози, яка виробляє гормони тироксин (Т4) і трийодтиронін (Т3). Ці гормони контролюють обмін речовин, впливають на розвиток мозку, зростання та загальний стан організму. Йод особливо важливий під час вагітності, адже він необхідний для правильного розвитку нервової системи плода.

Нестача йоду: наслідки для здоров’я

Недоотримання йоду може призвести до серйозних проблем, затримки росту та розумового розвитку в дітей, і порушення обміну речовин, зниження імунітету та збільшення ризику захворювань щитоподібної залози в дорослих. Під час вагітності дефіцит йоду може призвести до вроджених аномалій у дітей, мертвонародження або викиднів.