Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» 16 квітня — День обізнаності про стрес.

16 квітня — День обізнаності про стрес.

16 квітня — День обізнаності про стрес.Стрес — це реакція організму на чинники, які потенційно загрожують фізичному та психічному здоров'ю людини.

Під час війни багато людей переживають травматичні події. Внаслідок цього може виникати гостра реакція на стрес. Гострий стресовий розлад — це тимчасовий розлад, який розвивається у відповідь на незвичайний фізичний або психічний стрес.

За даними ЕСОЗ, у 2024 році діагноз «гостра реакція на стрес» встановлено 2 964 українцям. У 2023 році такий діагноз було встановлено 4 289 пацієнтам.

Симптоматично стрес (як і стресовий розлад) появляється таким чином [1]:

· Фізичні реакції: труднощі зі сном, напруга, втома, тахікардія, болі, розлади шлунково-кишкового тракту (ШКТ).

· Емоційні реакції: гнів, тривога, оніміння, сором, порожнеча, зниження здатності відчувати задоволення та ін.

· Когнітивні реакції: кошмари, погана концентрація уваги, нерішучість, занепокоєння.

· Міжособистісні реакції: недовіра, дратівливість, проблеми на роботі, у школі.

Є науково обґрунтовані інструменти, що допоможуть вам боротися з негативними наслідками стресу:

· Усувайте чинники стресу
Якщо це неможливо, переосмислюйте думки щодо нього, це допоможе впоратися з емоціями. Внутрішньо приймайте ситуації поза вашим контролем.

· Розвивайте соціальну підтримку
Підтримуйте друзів та рідних. Взаємодопомога важливий чинник у подоланні стресу.

· Харчуйтеся збалансовано
Поживні речовини дають необхідні сили для подолання стресової ситуації.

· Розслабляйте м’язи
Стрес провокує головні болі, напругу м’язів, біль у спині. Боротися з такими симптомами можна за допомогою розтяжок, масажу, теплих ванн.

· Майтеповноціннийсон
Здоровий сон — це підзарядка, відпочинок та відновлення організму, він потрібен кожному.

· Будьтефізичноактивними
Під час фізичної активності знижується рівень гормону стресу (кортизолу), ми відчуваємо піднесений стан та отримуємо більше задоволення від життя.

Стрес має деструктивний вплив на наш організм та психіку. Якщо вам важко впоратися зі стресом та його наслідками самостійно, зверніться по допомогу до фахівця. Перший, до кого варто звернутися, — це сімейний лікар. У межах своєї компетенції лікар первинної ланки огляне пацієнта, надасть ментальну підтримку та складе план лікування. Або ж направить на консультацію до лікаря-спеціаліста.

Завдяки пакету «Супровід і лікування дорослих та дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», усе більше сімейних лікарів можуть розпізнавати ментальні розлади та допомагати долати стрес, безсоння, депресію Вищевказаний пакет діє в таких закладах: КНП «Центр первинної медико-санiтарної допомоги №1», КНП «Центр первинної медико-санiтарної допомоги №2 м» та КНП «Амбулаторія загальної практики – сімейної медицини»

Знайти медзаклад та лікаря, який надає послуги з підтримки ментального здоров’я за договором із НСЗУ, скориставшись онлайн-мапою на сайті: https://cutt.ly/Qw7T0m7v.

Що входить у пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»:

· проведення клінічної оцінки стану пацієнта/пацієнтки з позитивним результатом проведеного скринінгу психічних розладів на первинному рівні, надання медичної допомоги (за інформованої згоди пацієнта/пацієнтки);

· направлення на проведення лабораторних та інструментальних досліджень (крім, включених у специфікації пакета «Первинна медична допомога»);

· надання пацієнту/пацієнтці першої психологічної допомоги;

· забезпечення супроводу пацієнта/пацієнтки з ПНР тощо.

Пам’ятайте — стреси часті супутники нашого життя. Важливо навчитися ними управляти, протистояти негативним наслідкам стресу, адже вони впливають на здоров’я та викликають захворювання. Бережіть себе!