Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Профілактика грипу на ГРЗ

Профілактика грипу на ГРЗ

Грип— це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Епідемічні спалахи припадають на холодну пору року.

Щорічно епідемічний сезон з грипу триває орієнтовно з вересня-жовтень по березень - квітень. У цей період є найбільший ризик заразитися небезпечним недугом.

Особливо небезпечним грип є для представників груп ризику це:

-діти до 5 років (особливо – діти до 2 років),

-вагітні жінки,

-люди віком від 65 років,

-люди з надмірною вагою,

-хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання,

-хворі на хронічні захворювання легенів,

-люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями.

-також сюди належать професійні групи ризику – медичні працівники, вчителі й вихователі, продавці, водії громадського транспорту, усі, хто працює в багатолюдних місцях.

Симптоми грипу з’являються раптово, найчастіше це:підвищення температури тіла до 38°С і вище; головний біль, біль у м'язах, біль у горлі, сльозотеча, кашель; нежить.

Правильна профілактика грипу допоможе захистити себе та оточуючих від зараження та запобігти поширенню небезпечних вірусів.

Потрібно уникати близького контакту з людьми.Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, які хворіють на застуду, мають нежить або кашель.

Захворіли – лишайтеся вдома. Грип швидко передається іншим, тож ваше перебування в людних місцях сприятиме поширенню інфекції.

Прикривайте ніс та рот.Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою органи дихання – це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

Мийте руки.Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

Намагайтеся не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів та торкаючись ними обличчя ви збільшуєте їхні шанси потрапити в організм.

Ретельно очистіть та продезинфікуйте поверхню, до якої часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Стежте за достатньою кількістю сну, будьте фізично активними, уникайте стресу, пийте багато води та харчуйтеся поживною їжею.

Будьте фізично активними, уникайте стресу, вживайте вітамінні напої, відвари з шипшини, калини, сухофруктів, морси, чай з лимоном та імбиром та харчуйтеся поживно.

Особи із груп ризику при нездужанні повинні одразу звернутися по допомогу лікаря!

Бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові та не хворійте!