Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » У Кропивницькому пільгові категорії мають право на безоплатне зубопротезування: як скористатись послугою

У Кропивницькому пільгові категорії мають право на безоплатне зубопротезування: як скористатись послугою

У Кропивницькому пільгові категорії мають право на безоплатне зубопротезування: як скористатись послугоюПільгові категорії громадян у Кропивницькому можуть скористатися правом зробити безоплатне зубопротезування. Таке право затверджене Порядком безоплатного зубопротезування пільгових категорій громадян міста Кропивницького, що затверджено рішенням виконкому № 325 від 28 липня 2020 року. Цей порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у міському бюджеті на ці потреби, а також визначає перелік категорій, які можуть отримати таку послугу безкоштовно.

Відповідно до вказаного Порядку, безоплатні послуги з зубопротезування одному пільговику надаються один раз на 10 років на суму, що не перевищує 2 прожиткових мінімума, встановлених для працездатних осіб. Порядок виключає можливість проведення протезування із дорогоцінних металів та прирівняних до них матеріалів.

Протезування здійснюється лікарями КНП «Територіальне стоматологічне об’єднання» Міської ради міста Кропивницького» відповідно до черги, що формує цей заклад. Кількість безоплатних послуг із зубопротезування, що може надати підприємство, обмежується розміром видатків, передбачених на ці потреби у міському бюджеті на відповідний рік. У 2020 році на зубопротезування пільгових категорій у бюджету Кропивницького передбачено 100 тис грн.

Як стати в чергу?

Особи, які мають право на безоплатне зубопротезування, мають звернутися до КНП «Територіальне стоматологічне об’єднання» із наступним переліком документів:

  • заява про взяття на облік на отримання безоплатного зубопротезування;
  • копія паспорта (сторінки 1, 2, а також сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання) та копія облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в 3 установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають примітку у паспорті);
  • копія посвідчення пільговика;
  • копія довідки з Єдиного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги; довідка про середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні шість місяців.

Хто має право на безоплатне зубопротезування?

Протезування зубів (за винятком протезування із дорогоцінних металів та прирівняних до них матеріалів) проводиться громадянам, які мають на це право згідно з законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку», «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про донорство крові та їх компонентів», «Про жертви нацистських переслідувань», а саме:

особи з інвалідністю внаслідок війни – позачергове безоплатне зубопротезування;

почесні донори України – позачергове безоплатне зубопротезування;

особи, які належать до учасників бойових дій – першочергове безоплатне зубопротезування;

учасники війни – першочергове безоплатне зубопротезування за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

ветерани праці – першочергове безоплатне зубопротезування за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

жертви нацистських переслідувань – першочергове безоплатне зубопротезування за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, – безоплатне виготовлення і ремонт зубних протезів за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, – безоплатне виготовлення і ремонт зубних протезів за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

особи з інвалідністю – безоплатне зубопротезування на підставі індивідуальної програми реабілітації;

громадяни похилого віку – в необхідних випадках забезпечуються зубопротезуванням (безоплатно або на пільгових умовах);

особи, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Зазначена пільга не поширюється на членів сім’ї пільговика.

Як скористатися правом?

Для отримання послуг із безоплатного зубопротезування, пільговик звертається до чергового лікаря – стоматолога – ортопеда, який визначає об’єм послуг та складає наряд зі стоматологічної ортопедичної допомоги, який затверджує керівник підприємства.

У разі, якщо пільговик бажає виготовити та встановити металеві коронки, вкриті металозахисним покриттям, яке проводить стороння організація, доплата здійснюється за рахунок власних коштів пільговика, про що зазначається в наряді.