Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » Кропивницькі лікарі два дні консультували й тестували на ВІЛ у приміщенні ЦНАПу (ФОТО)

Кропивницькі лікарі два дні консультували й тестували на ВІЛ у приміщенні ЦНАПу (ФОТО)

Кропивницькі лікарі два дні консультували й тестували на ВІЛ у приміщенні ЦНАПу (ФОТО)З нагоди Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом, що традиційно відзначається 1 грудня, лікарі первинної ланки Кропивницького організували дводенну міні-приймальню у приміщенні місцевого ЦНАПу. У холі центру надання адмінпослуг поширювали інформацію про хвороби ХХІ століття – ВІЛ/СНІД, консультували населення, а також пропонували експрес-тестування на ВІЛ.

«Пройти тест на виявлення антитіл ВІЛ міг кожен бажаючий. Або просто задати запитання лікарю, відповіді на які цікавлять. Попри поширеність цих захворювань, великі обсяги інформації, що є в доступі, у населення все одно є хибні думки і побоювання з приводу тестування на ВІЛ та людини, що має ВІЛ-позитивний статус. Зазвичай, оточуючі вішають ярлики на таку людину, хоча вона може спокійно продовжувати жити повноцінним життям, контролюючи проблему разом з лікарями. Щодо самого тестування під час подібних акцій, то інформацію про результати пройденого людиною тесту ніхто не дізнається, окрім нього самого, оскільки лікар несе за це кримінальну відповідальність. Водночас експрес-тест не дає 100-відсоткового результату. Якщо людина має сумніви щодо отриманого результату, вона може звернутись до регіонального СНІД-центру чи приватних лабораторій і пройти ПЦР-діагностику. У разі виявлення ВІЛ-позитивного статусу, ми проводимо для пацієнта післятестове консультування, в рамках якого він за власним бажанням може обрати подальші шляхи дії», - пояснює Андрій Тітарчук, сімейний лікар Амбулаторії № 7 ЦПМСД №2.

Сімейний лікар радить проходити подібне експрес-тестування, яке триває лише кілька хвилин, бодай раз на рік, особливо якщо людина належить до груп ризику: працює у сфері комерційного сексу, вживає ін’єкційні наркотики, нещодавно перенесла операції чи відвідувала стоматолога і навіть, якщо робила татуювання чи манікюр у салонах.Начальник управління охорони здоров’я Оксана Макарук говорить, такі акції вже стали традицією у нашому місті, адже люди неохоче йдуть за цим у медичні заклади.

«Наша основна мета – привернути увагу населення до такої проблеми як ВІЛ/СНІД, яка, на жаль, є в суспільстві. Така акція проходить не вперше: ми організовували її як в рамках відзначення Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІД раніше, так і в рамках наших виїзних акцій до Дня міста. Населення дуже любить такі неформальні зустрічі з лікарями, - розповідає Оксана Макарук, додаючи. – Хвороба проявляє себе на пізніх стадіях, коли вже не можна вилікувати людину, однак такі шляхи раннього виявлення як еспрес-тестування допомагають виявити її раніше і врятувати людині життя. Такі тести закуповуються за рахунок міського бюджету спеціально для профілактичних заходів і є в закладах первинної ланки».

Загалом під час акції у ЦНАПі, що відбувалась 28-29 листопада, 175 осіб пройшли експрес-тестування на ВІЛ. Усі результати були негативними.

 

Кропивницькі лікарі два дні консультували й тестували на ВІЛ у приміщенні ЦНАПу (ФОТО)Кропивницькі лікарі два дні консультували й тестували на ВІЛ у приміщенні ЦНАПу (ФОТО)Кропивницькі лікарі два дні консультували й тестували на ВІЛ у приміщенні ЦНАПу (ФОТО)Кропивницькі лікарі два дні консультували й тестували на ВІЛ у приміщенні ЦНАПу (ФОТО)Кропивницькі лікарі два дні консультували й тестували на ВІЛ у приміщенні ЦНАПу (ФОТО)