Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » » Профілактична вакцинація важлива як для дітей, так і для дорослих (ВІДЕО)

Профілактична вакцинація важлива як для дітей, так і для дорослих (ВІДЕО)

Профілактична вакцинація важлива як для дітей, так і для дорослих (ВІДЕО)

Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) України, за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликають українських батьків робити дітям необхідні планові щеплення, а самим дбати про ревакцинацію, повторне введення раніше отриманих вакцин. Рутинна вакцинація – важлива, адже зниження кількості вакцинованого населення може призвести до спалаху вакцинокерованих інфекцій. Хоча в Україні дітям, наприклад, можна отримати безоплатні щеплення аж від 10 хвороб! Головне вчасно звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра.

Від яких захворювань можна щепитись?

В Україні доступні безоплатні щеплення проти 10 захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту B, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Це перелік обов’язкових щеплень. Очікується, що з 2022 року туди додасться щеплення проти пневмококової інфекції. Також держава закуповує вакцину від сказу, яку роблять при отриманні травми від тварини з підозрою на сказ або ж підтвердженим сказом. Календар профілактичних щеплень: https://bit.ly/3dd0dfJ.

 

Профілактична вакцинація важлива як для дітей, так і для дорослих (ВІДЕО) 

 

За власний кошт можна зробити рекомендовані щеплення – від вітряної віспи, ротавірусу, грипу, менінгокока, гепатиту A, пневмокока, папіломавірусної інфекції.

За рекомендаціями ВООЗ для повноцінного захисту від вже відомих хвороб потрібно, щоб 95% населення мали щеплення. У 2020 році цей показник в Україні був лише на рівні 80%. За даними ВООЗ, щороку щеплення допомагають врятувати від 2 до 3 млн дитячих життів. Завдяки вакцині людство подолало пандемію віспи, а захворюваність на поліомієліт знизилась на 99%. Знизився рівень захворюваності на правець, дифтерію, кашлюк та краснуху. Смертність від кору зменшилась на 75%, а щорічна смертність новонароджених від правця – в понад 13 разів.

Вакцини захищають у будь-якому віці, тож робити щеплення ніколи не пізно.

Вакцинація дітей

Імунізація запобігає 2–3 млн смертей у світі щороку. Ще 1,5 млн людей можна врятувати, якщо охоплення щепленнями збільшиться. Щеплення – єдиний оберіг від небезпечних хвороб та реалізація права українських дітей на здорове життя. Тому батькам важливо дбати про те, аби їхні діти проходили щеплення вчасно.

Якщо ви чи ваша дитина з певних причин пропустила планове щеплення, варто якнайшвидше наздогнати графік імунізації. Не потрібно також нехтувати екстреною чи постконтактною вакцинацією.

Параліч, ураження серця й мозку, пневмонія — такими є можливі ускладнення поліомієліту, дифтерії, кору, якщо не вакцинуватися вчасно. Держава закуповує всі вакцини, які входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Тож усе, що треба зробити батькам, — звернутися до сімейного лікаря або педіатра.

 

Вакцинація дорослих

Дорослі безоплатно отримують щеплення від дифтерії та правця. Ревакцинацію від цих хвороб потрібно проводити кожні десять років. Такий інтервал у дорослому віці зумовлений тим, що імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років.

 

Тож першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять вакциною АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.

Такі щеплення в комунальних закладах охорони здоров’я проводять безоплатно.

Якщо в дитинстві не вакцинувалися або невідомо, вакциновані чи ні, варто негайно отримати необхідний захист від цих небезпечних хвороб!

Якщо раніше не вакцинувалися від дифтерії і правця, необхідно отримати як мінімум три дози вакцини АДП-М – спочатку перша доза, через місяць – друга, через 6 місяців після другої – третя.

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом.

Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Внаслідок дифтерії може виникнути блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м'яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, легенева інфекція (дихальна недостатність або пневмонія).

Докладніше про дифтерію, її симптоми і можливі ускладнення: http://bit.ly/2ubsQmU

Правець - це захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин.

Можна інфікуватися правцем при потраплянні бруду у рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Внаслідок правця може викникнути закупорка головної або однієї з дрібних гілок легеневої артеріїзгустком крові, що потрапив з інших частин тіла через кровообіг (емболія легеневої артерії), пневмонія, легенева інфекція. Правець може призвести до смерті.

Докладніше про правець, його симптоми і можливі ускладнення:http://bit.ly/2OZF1e7

Які є протипокази до профілактичних щеплень?

Абсолютні - це стани, при яких від щеплення людина може отримати більше негативних наслідків, ніж користі для здоров'я. Абсолютні протипокази можуть бути постійними або тимчасовими.

Абсолютними протипоказами до профілактичних щеплень є порушення імунітету, анафілактичні реакції, тяжкі поствакцинальні реакції, гострі захворювання, неврологічні порушення та інші. Детальніше про протипокази до щеплень можна прочитати тут: https://bit.ly/2XVOCcd

 

Постійні протипокази мають пожиттєвий характер та, швидше за все, не будуть змінюватись. Тимчасові - зникають з часом та мають тимчасовий характер лише у момент проведення щеплення.

Також існують застереження, так звана вакцинація з пересторогою. Тут остаточне рішення стосовно проведення процедури бере на себе лікар з урахуванням усіх ризиків та переваг для здоров’я пацієнта.

Відповіді на всі запитання про щеплення в умовах пандемії COVID-19 також можна знайти на інформаційному ресурсі vaccination.org.ua.

За матеріалами МОЗ

 

 

 

Профілактична вакцинація важлива як для дітей, так і для дорослих (ВІДЕО)Профілактична вакцинація важлива як для дітей, так і для дорослих (ВІДЕО)Профілактична вакцинація важлива як для дітей, так і для дорослих (ВІДЕО)