Телефон МОЗ «гарячої лінії» 0 800 505 201 |Телефони реєстратур
 
» » » Головний інфекціоніст Кропивницького: "Коронавірус став агресивнішим і потребує кисневої підтримки вже на початкових стадіях"

Головний інфекціоніст Кропивницького: "Коронавірус став агресивнішим і потребує кисневої підтримки вже на початкових стадіях"

Головний інфекціоніст Кропивницького: "Коронавірус став агресивнішим і потребує кисневої підтримки вже на початкових стадіях"Майже всі хворі на COVID-19, які потрапляють на лікування в стаціонар, не були вакциновані від коронавірусу. Водночас вакцинація лишається єдиним заходом профілактики цього захворювання. Більше того вакциновані пацієнти не потребують стаціонарного лікування й мають легкий перебіг хвороби. На цьому на сьогоднішній прес-конференції наголосила головний інфекціоніст Кропивницького Ірина Панченко, яка працює у команді медиків, які лікують ковідних хворих.

"Хвороба стала агресивнішою, швидко розвивається і часто потребує кисневої підтримки вже на ранніх стадіях. Зараз основними симптомами коронавірусу є висока температура, яку важко знизити жарознижувальними препаратами, сухий кашель та проблеми зі сторони шлунково-кишкового тракту - нудота, рідше діарея, - розповіла лікарка. - В залежності від дня тижня у середньому в Кропивницькому на стаціонарне  лікування щодня  потрапляють 10-15 осіб. Наразі в нашій міській лікарні на Валах ще є вільні місця, однак не варто сподіватися на те, що вони будуть завжди, зважаючи на нинішню статистику. Ми бачимо зростання кількості хворих на COVID-19 і збільшення смертельних випадків серед них".

За словами Ірини Панченко, станом на 18 жовтня на стаціонарному лікуванні перебуває 71 хворий із підтвердженим COVID-19, одна людина у важкому стані.

"Я щодня бачу цих людей. Лише одиниці вакциновані. Шкода розуміти, що ці люди могли би уникнути такого важкого перебігу, адже хворі, які пройшли вакцинацію, не потребують госпіталізації і мають легкий перебіг хвороби", - додала Ірина Панченко.
Водночас у місті обома дозами вакцинувалися близько 44 тисяч кропивничан, що становить лише 27,8% від усієї кількості населення Кропивницького. Для набуття колективного імунітету цей показник має бути не нижче 70 %, акцентувала лікар.

Нині в обласному центрі працюють як пункти постійної вакцинації (на базі поліклінік міста), так і центри масової імунізації населення (приміщення Кропивницької міської ради та ТЦ "Епіцентр"). Для отримання щеплення не потрібне направлення сімейного лікаря - лише паспорт та ідентифікаційний код. Центри працюють не лише в ранковий час, а й пообіді.
Ірина Панченко наголосила, що в першу чергу вакцинацію мають пройти люди з хронічними хворобами серця і судин, органів дихання, нирок, особи з надлишковою вагою і люди похилого віку. Також в Україні дозволена вакцинація дітей із хронічними хворобами. 
Відеозапис прес-конференції можна переглянути за цим посиланням.